Det lugter af fisk

Danskerne samles igen om en sag. Facebook gruppen “Boykot Jensens Bøfhus” fik på mindre en to dage flere likes, end Jensen’s Bøfhus facebookside har fået på to år.

Årsagen var at Bøffen Palle Skov Jensen havde vundet et højesteretssag over Fiske Jensen, om retten til at brande sin restaurationskæde under navnet “Jensens” både med og uden apostrof.

Jacob Jensen har de sidste 13 år drevet en fiskerestaurant undernavnet “Jensens Fiskehus” i Sæby, en lille nordjysk by. For et par år siden fik Jacob Jensen drømme, store drømme, han ville lave en fiskekæde i hele landet. Han startede ud i Kerteminde på Fyn og så “brød fanden løs i laksegade”. For pludselig blev Palle Skov Jensen, manden bag Jensen’s Bøfhus opmærksom på at han ikke var alene om at bruge navnet “Jensens”.

Fiskerestauranten i Kerteminde er for længst lukket, men “krigen” forsatte. Efter to retssager, hvor først den ene, så den anden vandt, endte sagen i højesteret. Højesteret endte med at give Palle Skov Jensen medhold i, at han havde eneret til at kalde sine restauranter for “Jensen’s”.

Et af Palle Skov Jensens argumenter var, at en Gallupundersøgelse, viste at 98 procent af danskerne troede, at det var Jensen’s Bøfhus, der stod bag Jensens Fiskerestaurant. Palle Skov Jensen mente dermed at Jacob Jensen lukrerede på hans markedsføring.

I fredags faldt dommen, og startede det medierne kalder en sand shitstorm imod manden bag Jensen’s Bøfhus. Mere end 112.000 mennesker meldte sig under fanerne til at boykotte Jensen’s Bøfhus. Folk ønskede at udtrykke deres modvilje imod, at den store mand maser den lille mand

På få timer lykkes den en anonym indsamler under gruppen “Støt Jensens Fiskerestaurant” at samle 50.000 kr ind til hjælp til Jacob Jensens udgifter til sagen. Indsamlerens nye mål er, at få indsamlet det fulde beløb 350.000 kr.

Andre grupper søger at indsamle penge, til et nyt skilt til restauranten, der nu ikke længere kan hedde “Jensens Fiskerestaurant”.

Der er nogle enkelt kritiske røster. Folk der hævder, at Jacob Jensen ikke er en lille mand, som fattes pengene.

En nærmere undersøgelse viser da også, at Jacob Jensen er ikke en ganske almindelig lille restaurationsejer i Sæby. For Jacob Jensen er eneejer af byens fiskehal, som iflg skat havde et overskud på knap 2,5 millioner kroner i 2012.

Der er oprettet flere forskellige indsamlinger til fordel for Jensens Fiskerestaurant. Den ene indsamler “Boykot Jensens Bøfhus” har dog meddelt sine bidragsydere, at Jacob Jensen ikke ønsker, at modtage disse penge, men opfordrer folk til at støtte andre formål. Adspurgt er “Støt Jensens Fiskerestaurant” mere undvigende i deres respons på, hvorvidt Jacob Jensen ønsker at modtage de penge der er indsamlet, hvilket i skrivende stund er på 59555 kr.

“Støt Jensens Fiskerestaurant” har ligeledes undslået at besvare spørgsmål fra folk, om hvorvidt reglerne for indsamlinger er opfyldt.

Det viste sig nemlig, at det var de ikke. Indsamleren havde ikke informeret Jacob Jensen om indsamlinger forud for indsamlinger. Dernæst stilte en facebookbruger spørgsmål ved hvorledes donorerne kunne hævde, at de kendte indsamleren idet denne er anonym.

Caremaker, det firma der er behjælpelig med at indsamlinger kræver nemlig at donor og indsamler kender hinanden eller har en relation. Indsamler skal bekræfte denne forbindelse, for hver donation.

“Støt Jensens Fiskerestaurant” og Caremaker svarede aldrig på denne henvendelse, hvilket fik brugeren til selv, at kontakte Caremaker og dele svaret på siden. Personligt, havde jeg nok bare opgivet at donere penge via “Støt Jensens Fiskehus”.

Er danskerne overfladiske, når de vælger, at donere penge til en fiskerestauratør i Sæby, frem for som en foraget bruger skriver og henviser til indsamlinger i kampen imod kræft, ebola mv.?

Hvad er det der griber os danskere i disse situationer?

Palle Skov Jensen oprettede for 25 år siden en enkelt restaurant ved navn “Jensens Bøfhus” og ved hårdt slid og ved at bruge en masse penge, på markedsføring har han formået at skabe en restaurant-kæde. Er det så urimeligt at manden forsøger at beskytte sit brand?

I den massive shitstorm drukner det faktum at Palle Skov Jensen ikke på noget tidspunkt har krævet at restauranten i Sæby laver sit navn om. For det er ikke Jacob Jensens fiskerestaurant i Sæby, der udgør et problem, men derimod ønsket om at lave en restaurantkæden under navnet “Jensens Fiskerestaurant” der ifølge Palle Skov Jensen og Højesteret ligger for tæt op af restaurantkæden “Jensen’s Bøfhus”.

Et problem, som Jacob Jensen var bekendt med, ikke ville have eksisteret såfremt han havde valgt at stået som ejer af Jensens Fiskerestaurant frem for at lade hans selskab Sæby Fiskehal ApS, eje stedet.

Men jyden vil ikke dikteres noget, så han valgte at stå fast både på ejerskabets og på retten til at starte en restaurantkæden. En ret han stadig har blot ikke under navnet “Jensens Fiskerestaurant” – dog er der som sagt intet krav fra Palle Skov Jensen om at “Jensens Fiskerestaurant” skal ændre navn.

Så sagen skulle jo sådan set være bøf for “Jensens Fiskerestaurant”. En boykottelse af imod “Jensens Bøfhus” burde være en død sild.

Mon ikke “Jensens Fiskehus” har fået mere PR de sidste par dage, end de ville kunne købe sig til for 350.000 ?

Denne her Hattedame nupper en salatbuffet på “Jensens Bøfhus” i nærmeste fremtid, blot for at vise min respekt for Palle Skov Jensens storsind over for Jacob Jensen. For i min jyske terminologi er det en flot gestus af Palle Skov Jensen som i følge højesteret har eneret på brugen af “Jensen’s” i restaurantbrancen.

 

Skriv et svar